Tekst: Ingmar Voerman
Na 2 jaar uitstel vanwege de reisrestricties door Covid mochten we dan eindelijk op reis naar de Filipijnen. Ons 12-koppige reisgezelschap groeide in 1 week tot een hechte vriendengroep. Een mix van chefs, topbartenders (shakers, als je wilt), Don Papa-competitie-winnaars en natuurlijk de Nederlandse Don Henk Hetzel en Don Papa’s huisbartender Michel Dame. En 1 verdwaalde drankjournalist en verstokt ‘rum aficionado’: ik dus!
Filipijnse smeltkroes
Na een lange vlucht van Schiphol naar hoofdstad Manilla wachtte ons een warm ontvangst op het vliegveld en een fantastische avond met heel het team van Don Papa, waaronder mede-oprichter Andrew Garcia (AJ) en een managementteam met Filipijnse supervrouwen als Head of Brand Monica Llamas-Garcia en Marketing en productmanager Cristhel Elizabeth Molina. Wat volgde was een achtbaan aan smaken in gerechten en cocktails in een modern Filipijns restaurant. De Filipijnse eetcultuur is een unieke smeltkroes van de Chinese, Maleisische en Spaanse eetculturen, en voor de oplettende Hollander natuurlijk ook veel culinaire overlap met buurland Indonesië. De Filipijnen zijn een archipel van ruim 7000(!) eilanden in de Stille oceaan, dus verse vis is ook nooit ver te zoeken. En last: Filipino’s hebben een zoete tand, houden zielsveel van suiker en adoreren het nationale fruit: mango.

Alles is suikerriet
De volgende ochtend vertrekken we in alle vroegte alweer naar Manilla Airport om door te reizen naar het eiland Negros, ook wel bekend als Sugarlandia. Sugarlandia is de suikerpot van de Filipijnen, een eiland waar enkel suikerriet gecultiveerd wordt. Rijst dat groeien ze elders maar, in Sugarlandia zijn de condities perfect voor het groeien van Filipijns suikerriet. Het gewas wat aan de voet staat van rumproductie, en de eerste stap is in het bepalen van Don Papa’s unieke smaakpalet. Alles is suikerriet, overal zie je suikerriet. Oneindige suikerrietvelden en vrachtwagens volgepakt met suikerriet.
Alles is suikerriet, overal zie je suikerriet
Buiten de stad Bacolod bezoeken we Don Papa’s Sugarcane Hacienda, een indrukwekkende en historisch gebouw omringd door, jawel, suikerrietvelden. Per stoomtrein banjeren we door de velden naar de antieke suikermolen. Hier wordt het in de brandende zon gekapte suikerriet gecrushed en geperst. De sappen van het suikerriet worden opgevangen om vervolgens in de suikerraffinaderij te worden te worden omgezet in suiker.
Het stroperige overblijfsel Melasse zit boordevol smaak en wordt gefermenteerd in de distilleerderij tot een laag alcoholische vloeistof die de smaakcomponenten voor de basisrum ontwikkeld heeft. Dit wordt gedistilleerd tot rum, om vervolgens door te rijpen in eikenhouten ex-bourbon vaten tot het beoogde karakter van de rum bereikt is. Bij speciale limited editions krijgt de rum nog een finish in speciale vaten waar eerder sherry, port, madeira of zelfs whisky in gerijpt heeft.
SUBLIEME SPIRITS
Onder leiding van Llamas-Garcia en Molina krijgen we een exclusieve masterclass in een kunstenaarsdorp binnen de stad Bacolod. Hier proeven we de uitgebreide collectie: Don Papa 7 yr, Don Papa Baroko, Don Papa Masskara, Don Papa 10 en de super limited editions Don Papa Rare Cask (op 50,1%) de Don Papa Rye Cask, Don Papa Port cask en Don Papa Sherry Cask. Deze laatste expressies krijgen wereldwijd erkenning als sublieme spirits die goed laten zien welke complexiteit hier naar boven komt door zorgvuldig de experimenteren met andere rumdistillaten en speciale eikenhouten vaten. Deze vallen te omschrijven als de producten van de fanatieke zoektocht van Molina van de mogelijkheden van het Filipijnse rummerk. In het geniep krijgen we ook nieuwe rumexpressies te proeven die we mogelijk in de toekomst gaan zien – als conceptauto’s bij een autoshow. Fascinerend is onder andere de Don Papa van versgeperst suikerrietsap in plaats van suikerrietmelasse.
Fascinerend is onder andere de Don Papa van versgeperst suikerrietsap in plaats van suikerrietmelasse
Op 10 minuten varen van de kust van Sipalay bezoeken we een eiland wat volledig wordt beschermd door Don Papa Rum. Onze enthousiaste tourguide Ben Scharlin neemt ons mee naar het binnenland van dit groene en tropische wondereiland, terwijl wij later snorkelend en kanoënd langs de levende kleurige koralen en onderwaterwereld met exotische vissen voeren.

In de avonden vermaken wij ons onder andere met een heus traditioneel ‘Boodlefight Diner’, een traditie die Don Papa in Nederland ook regelmatig organiseert. Tafels worden volledig en meer dan rijkelijk bedekt met gegrilde vissen, vleesgerechten, rijst, salades en fruit. Het vechtelement zit erin dat men alleen met de handen mag eten, en dat je zo het gevecht met elkaar aan gaat. We reizen door het eiland af naar kustgebied Sipalay, waar worden verbluft door de prachtige aan- en vergezichten vanaf de westkust van het eiland. Op 10 minuten varen van de kust van Sipalay bezoeken we een eiland wat volledig wordt beschermd door Don Papa Rum. Onze enthousiaste tourguide Ben Scharlin neemt ons mee naar het binnenland van dit groene en tropische wondereiland, terwijl wij later snorkelend en kanoënd langs de levende kleurige koralen en onderwaterwereld met exotische vissen voeren.
Na een week in Sugarlandia reizen we terug naar de bruisende wereldstad Manilla, om ons een weekend onder te dompelen in het stads- en nachtleven hier. Een spannende cocktail van de beste rooftoprestaurants, cocktailbars en clubs wacht ons. En karaokebars, ook in Manilla is karaoke een vast onderdeel van het uitgaansleven.